Günümüzde pek çok şirket ,işe alımlarda, İngilizce yeterlilik arıyor. Bazı şirketlerin kapısından içeri girmeniz için İngilizce olmazsa olmaz iken, bazılarında belli pozisyonlar için, işin gereği göz önünde bulundurularak İngilizce bilme şartı aranıyor. Bunu ölçümlemek için de biz İK profesyonelleri İngilizce sınavı uygulamasına gidiyoruz.
İngilizce seviyesini ölçümlemek için gramer testleri, İngilizce mülakat,dinlediğini anlama, makale yazma gibi yöntemler kullanılabiliyor. İngilizce bilen aday aradığımızda önce adayın cv sinden bir işaret bulmaya çalışıyoruz. Okuduğu okul yabancı dil öğrenebileceği bir okul mu, yurt dışında hiç bulunmuş mu, TOEFL, KPDS vb. gibi sınavlara girmiş mi, sertifikası var mı gibi soruların cevabını cv leri tararken bulmaya çalışıyoruz.
İlan içeriğinde, aranan niteliklerde yabancı dil yeterliliği aranıyorsa, siz bu ilana başvurduysanız veya görüşmeye davet edildiyseniz; işte yapmanız gerekenler :
- Cv nizde İngilizce seviyenizi belirtirken gerçekçi olun. Genelde adayların yabancı dil bilme düzeyini/seviyesini abartmayı sevdiğini söyleyebilirim. Başlangıç seviyesinde olan cv’sine rahatlıkla “iyi” yazabiliyor. Bu konuda gerçekçi olmakta fayda var çünkü; yazdıklarınızla iş görüşmesinde ya da test uygulamalarında yüzleşeceksiniz. Eğer İK test uygulamalarına gitmeyip cv nizde yazanlara istinaden işe alım yaptıysa (düşük ihtimal) ; başta kazanmış gibi görünseniz de uzun vadede yabancı dili yeterli düzeyde bilmediğiniz ortaya çıkacak, bu durum da sizin aleyhinize olacaktır.
- İspatlayamayacağınız hiç bir şeyi cv nize yazmayın. Sınav sonucu, alınan eğitimler, sertfikalar gibi bilgiler adaylar tarafından manipüleye açık bilgiler.Bir kısım aday yazsam ne yazmasam ne diye düşünürken, bir kısım aday bu alanı “atış serbest” olarak değerlendiriyor. İK Uzmanı, size, görüşme sırasında bu konularla ilgili detay vermeniz için soru sorabilir ya da eğitimleri/sertifikaları belgelendirmenizi isteyebilir.
- İnsan Kaynakları Uzmanı “size test uygulayacağız” dediğinde oflayıp puflamayın. Test uygulaması işe alım sürecinin bir parçasıysa ve siz o şirkette çalışmak için “hevesle” ordaysanız yüzünüzü eğmenin sadece size eksi not verdireceğini unutmamakta fayda var.
- İngilizce bildiğinizi ispatlamak için güzel Türkçe’mizi bozmayın. Görüşme esnasında özel bir çaba harcayarak İngilizce kelimeleri konuşmanıza serpiştirmeyin çünkü; Türkçe’yi doğru kullanmak da önemli bir kriter.
Uygulanan sınavların içeriğini/doğruluğunu , sizin seviyenizi değerlendirenin kendi İngilizce seviyelerinin durumunu, “Her şey İngilizce mi , ya benim diğer yeteneklerim,tecrübelerim” feryadını göz ardı etmiyorum 🙂 Bunlar başlı başına İnsan Kaynaklarının özeleştiri konuları 🙂