Kariyer portallarından bir ilana başvurdunuz. Başvurunuzu değerlendiren İnsan Kaynakları Uzmanları, sizi görüşmeye davet etmek üzere aradı ve randevulaştınız.
Görüşmeniz başladığında, İK Uzmanı “Bizi ne kadar tanıyorsunuz?” gibi bir soru ya da firmayı ne kadar araştırdığınızı anlayacak başka bir soru türü sorarsa şaşırmayın. Sorar çünkü; neden o anda kiminle görüşmede olduğunuzu, onun hakkında neler bildiğinizi yani iş ilanına ne kadar bilinçli başvurduğunuzu, görüştüğünüz pozisyon hakkında kafanızda neler kurgulayabileceğinizi ölçümlemek ister.
Bu soruya vereceğiniz “Çok vaktim yoktu araştıramadım”, “Kurumsal bir firmasınız sadece onu biliyorum” gibi yanıtlar maalesef çok cılız kalıyor ve bu yanıtlarda farkındalığı yüksek , ne istediğini bilen, araştıran aday izlenimi yok.
Kariyer portallarında çıkan pek çok ilanda , firmalar kendisi hakkında bilgi vermekten , pozisyonun iş tanımını yazmaktan çekinmez. Firma kendini tanıtacak bilgiyi ilanda yayınlamasa dahi kendi web sayfası olduğunu düşündüğümüzde en azından haklarında bilgi alabiliyoruz demektir. Günümüzde internet üzerinden firma hakkında pek çok bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Haklarında çıkan haberleri, piyasadaki /sektördeki yeri ile ilgili fikir rahatlıkla edinebilirsiniz: Google sağolsun 🙂 Pek çok firmanın web adresinde İnsan Kaynakları politikalarına/süreçlerine dahi yer veriliyor. Emin olun bunları araştırmak çok vaktinizi almayacak, kendi ufkunuzu geliştirecek ve sizin güveninizi arttıracaktır.
Firmanın web adresine girip bulunduğu lokasyona bile bakmadan ilanına başvuran adayları aradığımızda “Ben o kadar uzakta olduğunuzu bilmiyordum, bana çok uzakmış…” diyebiliyorlar. Firmanın tarihçesini falan geçtim , o firmanın nerde olduğunu dahi bilmiyorsak neye göre başvuru yapıyoruz: “Ya tutarsa” , “Ne kadar çok olta atarsam balık gelme şansı artar” diye mi?
Unutmayın ki ; sadece seçilen değilsiniz aynı zaman da seçensiniz de. Sadece görüşmenizde olumlu etki bırakmaktan çok daha fazlasını kendiniz için yapmalısınız. Bir firmaya başvurmadan önce o firma hakkında bilgi toplamak,araştırma yapmak sizin kendi hedefleriniz için de önemlidir.Bir firmaya kendinizi tanıtmadan önce kendinizi tanıyıp, firmanın size uyup uymayacağını öngörmek hiç de fena olmaz değil mi?